Duitsers krijgen Eur. 4.000,- subsidie bij koop elektrische auto

Duitsers moeten meer elektrische en hybride auto's kopen. Om dat te bereiken, gaat de Bondsregering aankoopsubsidies verstrekken: € 4000 voor de aankoop van een elektrische auto en € 3000 voor een nieuwe hybride auto.

Dat hebben de Duitse ministers van Financiën, Economie en Verkeer in Berlijn bekend gemaakt. De subsidies worden tot uiterlijk 2020 verstrekt, behalve als de subsidiepot van € 600 mln eerder leeg is. De regering draagt de helft van de kosten; de Duitse autofabrikanten Volkswagen, BMW en Daimler (Mercedes) betalen de andere helft.

Wie het eerst komt..
Bij de subsidie geldt het principe 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Volgens minister Alexander Dobrindt (verkeer) kunnen daar maximaal 400.000 (semi-)elektrische voertuigen van worden gekocht. Alleen auto's met een aankoopprijs van € 60.000 en lager komen in aanmerking voor de regeling.

Duitsland loopt achter als het gaat om het aandeel van elektrische auto's. Volgens minister Sigmar Gabriel (economische zaken) rijden er op dit moment slechts 50.000 elektrische auto's rond. Oorspronkelijk had de Duitse regering als doel om in 2020 één miljoen elektrische of hybride auto's in Duitsland te laten rijden. Met de subsidie hoopt Berlijn dat het aantal schone auto's binnen een paar jaar groeit naar 500.000 stuks.

Naast de aankoopsubsidie investeert de regering € 300 mln in 15.000 nieuwe laadpalen. Ook wil de Duitse regering zelf het goede voorbeeld geven: vanaf 2017 moet één op de vijf nieuwe auto's van ministeries en overheidsdiensten elektrisch zijn.

In Nederland juist afgebouwd
Duitse autofabrikanten keken de afgelopen tijd jaloers naar Noorwegen, waar elektrisch rijden enorm wordt gestimuleerd. Zo hoeft een Noor bij aankoop van een nieuwe e-auto geen btw te betalen en mogen de auto's gebruik maken van busbanen. Ook Nederland gold lang als voorbeeld voor Duitsland, omdat Den Haag elektrisch rijden de laatste jaren enorm heeft gestimuleerd.

Maar staatssecretaris Erib Wiebes van Financiën wil de fiscale prikkels nu juist afbouwen. In zijn Tweede Autobrief voorziet de VVD'er vanaf 2017 in een bijtelling van 4% op volledig elektrische auto's. Voor duurdere elektrische auto's (vanaf een cataloguswaarde van € 50.000) moet de bijtelling vanaf 2019 naar het ‘normale’ tarief van 22%.

Bron: FD.nl<< terug naar het nieuwsoverzicht | nieuwsarchief