Strix Lease Service en Auto Lease Company gaan fuseren

Beide leasemaatschappijen waren al onderdeel van de Hiltermann Lease Groep, maar gaan in het nieuwe jaar definitief samen verder onder leiding van Michel Akerboom.
Strix Lease Service en Auto Lease Company (ALC), beide eigendom van de Hiltermann Lease Groep, worden geïntegreerd tot één leasemaatschappij. The Lease Factory, dat ook onder Hiltermann valt, blijft zelfstandig verdergaan. Dat melden directeuren Michel Akerboom (Auto Lease Company) en Norbert Karthaus (Strix Lease Service) vandaag aan Automotive Management.

Strix is vooral actief in het aanbieden van operational lease (6.500 contracten) aan zakelijke klanten, Auto Lease Company in financial lease (14.500 contracten) via dealers, universele bedrijven en intermediairs. The Lease Factory is het bedrijf voor het leasen van equipment en bijzondere voertuigen. Die laatste gaat niet mee in de fusie. “Dat is ook een aparte tak van sport, terwijl Strix en Auto Lease Company steeds meer naar elkaar toegroeiden”, zegt Karthaus. “We kregen bij Strix vragen over financial lease en bij Auto Lease Company over operational lease. Dus hebben we gekeken hoe we meer vanuit de vraag van de klant kunnen gaan werken in plaats van vanuit onze eigen processen en producten. Het samenvoegen van beide bedrijven vonden wij de meest logische oplossing.”

Één frontoffice en één naam
De backoffices waren al geïntegreerd, nu gebeurt hetzelfde met de frontoffice. Er komen twee salesteams: een voor de directe verkoop aan zakelijke klanten zoals wagenparkbeheerders, en een voor indirecte verkoop aan bijvoorbeeld dealers, en universele formules en intermediairs die een leaseproduct aan hun klanten (waaronder veel particulieren en mkb-bedrijven) willen aanbieden. “Het maakt dus niet uit of ze kiezen voor operational lease, private lease of financial lease”, zegt Akerboom. “Daarnaast hebben we straks nog maar één administratie, en één naam waar we marketing op moeten bedrijven. Dat is veel efficiënter en slagvaardiger.”

Die nieuwe naam wordt waarschijnlijk aan het eind van dit jaar bekend gemaakt, en begin volgend jaar moet de integratie zijn voltooid. Onder de huidige 70 personeelsleden vallen geen ontslagen, het is juist de bedoeling om met het huidige aantal mensen meer te kunnen doen, zegt Akerboom. “We willen groeien naar 35 duizend contracten in 2020; we hebben er nu ongeveer 21 duizend auto’s, waarvan 7 duizend operational lease, en daarnaast nog 2,5 duizend equipment contracten. Als de markt zich zo ontwikkelt als hij nu doet, is dat zeker haalbaar.” Naar verwachting zal ook het aandeel private lease, dat nu onder Auto Lease Company valt, toenemen.

“Ik heb ervoor gekozen om afscheid te nemen als directeur”, zegt Strix-oprichter Karthaus, “maar blijf wel als aandeelhouder verbonden aan Hiltermann Lease Groep. Een bedrijf heeft één directeur nodig. Michel is toch tien jaar jonger en heeft de ambitie om dit bedrijf verder uit te bouwen. Het is bij hem in goede handen.” Karthaus blijft vanuit Hiltermann Lease Groep ook actief als voorzitter van de Autolease Inkoop Combinatie.

Hiltermann verwacht over dit jaar een omzet van 120 miljoen euro te realiseren. Het zou dan de eerste keer zijn dat het bedrijf in omzet boven de 100 miljoen uitkomt. Vorig jaar bedroeg de omzet 93 miljoen euro.

Michel Akerboom & Norbert Karthaus

<< terug naar het nieuwsoverzicht | nieuwsarchief