Tips voor het rijden in winterse omstandigheden en op gladde wegen

Wij hebben er in Nederland nog niet mee te maken gehad, maar ongetwijfeld zullen wij in de komende periode ook te maken krijgen met vorst, sneeuw en gladde wegen.

Om uw rit veilig te laten verlopen geven wij u enkele tips.

  • Pas uw snelheid aan voor het nemen van bochten om onder- en overstuur te voorkomen. Vermijd plotselinge bewegingen om de kans op slippen te verkleinen. Rem gelijkmatig. Ga niet pompend remmen. Als uw auto ABS heeft, zorgt dat voor een remweg zonder slippen.
  • Ga pas rijden als u goed zicht heeft. Doe de blower vol aan op de warmste stand en richt deze op de voorruit. Doe de centrale dashboardroosters even dicht, dan gaat er meer lucht naar de voorruit. En heeft u airco, gebruik die dan ook in de winter voor het ontwasemen van de ramen.
  • Schakel op sneeuw om weg te rijden de tweede versnelling in. Dan is de kans op doorslippen een stuk kleiner. Geef niet teveel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Als u een automaat met sneeuwstand heeft, gebruik die dan.
  • Als er veel sneeuw op de auto ligt, veeg die er dan vanaf voordat u gaat rijden. Anders waait het er af bij hogere snelheden, en dat veroorzaakt gevaar voor automobilisten en motorrijders achter u. In Duitsland kunt u zelfs een boete krijgen voor het rijden met een besneeuwde auto.
  • Goede verlichting is van groot belang. Niet alleen om goed zicht te hebben, maar vooral ook om goed gezien te worden.
  • Stop op een parkeerplaats of bij een benzinestation als de situatie te gevaarlijk wordt.
  • Als de auto in een slip raakt door spoorvorming of hevige (natte) sneeuw-/regenval, kan het zijn dat de auto onbestuurbaar wordt. Als dit gebeurt, NOOIT hard remmen, maar gas minderen of loslaten en (tegen)sturen in de richting waar u heen wilt tot de banden weer het contact maken met het wegdek.
  • Rij met winterbanden. Controleer spanning en profieldiepte van de banden: drie tot vier millimeter is in de winter het minimum. Winterbanden zijn geen overbodige luxe. Bij een snelheid van 50 km per uur bedraagt de remafstand op harde sneeuw met winterbanden 23 meter en 55 meter met zomerbanden. Ook op nat wegdek verkorten winterbanden de remafstand aanzienlijk. In een aantal Europese landen en op sommige bergpassen zijn winterbanden verplicht: wie er geen heeft, riskeert dan een fikse boete.
files-door-sneeuw

<< terug naar het nieuwsoverzicht | nieuwsarchief