Banden

Wisselen zomer- winterbanden
Voor de vervanging van uw zomer- en winterbanden kunt u terecht bij een vestiging van Euromaster in de buurt van uw woon- of werkadres.

Voor de vestigingen van Euromaster kunt u hier klikken.

Heeft u nog geen winterbanden in het leasecontract opgenomen?
Neem dan contact met ons op voor een scherp aanbod.

Winterbanden in Europa, wat zijn de regels?
BOVAG zet de wettelijke regelingen omtrent winterbanden in diverse Europese landen op een rijtje. De bepalingen gelden over het algemeen voor alle personen- en bedrijfsauto''s tot 3.500 kg.

Duitsland
Geen wettelijke verplichting voor winterbanden, maar volgens het Duitse verkeersreglement dient "de uitrusting van de auto geschikt te zijn voor het rijden onder winterse omstandigheden". In de praktijk betekent dit dat wanneer u over modderige, besneeuwde of beijzelde wegen rijdt, de auto moet zijn voorzien van vier winterbanden. Daarnaast dient het reservoir van de ruitensproeiervloeistof te allen tijde voldoende gevuld te zijn en moeten de ruitenwissers goed werken. Bovenstaande is ook van toepassing als winterse omstandigheden zich pas tijdens de reis voordoen.

U riskeert een boete als u onder winterse omstandigheden met ongeschikte banden rijdt, of verkeershinder veroorzaakt. Zomerbanden met sneeuwkettingen worden in Duitsland gezien als ongeschikt. Nalatigheid kan tevens van invloed zijn op de schuldvraag bij ongevallen en daarmee ook op de uitkering van de verzekeraar. Dit is overigens (nog) niet wettelijk geregeld.

Oostenrijk
De Oostenrijkse overheid heeft vanaf 1 januari 2008 een winterbandenplicht. De nieuwe wet houdt in dat auto''s voortaan in de periode van 1 november tot 15 april onder winterse omstandigheden slechts de weg op mogen wanneer op alle vier de wielen winterbanden of op de aandrijfwielen sneeuwkettingen zijn gemonteerd. De verplichting geldt voor het rijden in winterse omstandigheden, zoals sneeuw (val), sneeuw-modder, ijzel of ijs. Gebruik van sneeuwkettingen is echter alleen maar toegestaan wanneer de weg met een flinke laag sneeuw of ijs is bedekt en wanneer het wegdek niet beschadigd wordt.

Zonder deze aanpassingen riskeert de bestuurder een boete of zelfs inbeslagname van het voertuig. In geval van een aanrijding geldt bovendien een omgekeerde bewijsplicht, waarbij de bestuurder van de auto zónder winterbanden of sneeuwkettingen bij voorbaat in staat van beschuldiging wordt gesteld. Deze regels hebben tevens invloed op de uitkering van verzekeraars.

Italië
Geen algehele verplichting, maar op bergwegen kan winteruitrusting (kettingen of winterbanden) verplicht zijn. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Nalatigheid kan leiden tot (mede-) aansprakelijkheid bij ongevallen en kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben.

Frankrijk
Uitgangspunt is de algemene bepaling dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Op grond van dit uitgangspunt kan rijden met zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid voor ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben. Voor bergwegen kan winteruitrusting verplicht worden gesteld. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven.

Zwitserland
Geen wettelijke regeling, maar winterbanden worden wel aanbevolen. Bij een ongeval kan het ontbreken van winterbanden een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Risico
Als u ervoor kiest om de auto niet aan te passen aan de (te verwachten) weersomstandigheden, kan het ook moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om eventuele schade bij uw verzekeraar te claimen. Vermijd dus elk risico en zorg dat uw auto volledig in orde is en aan alle eisen voldoet voordat u aan uw wintersportreis begint.

Deze regels zijn een weergave zoals de BOVAG die bekend heeft gemaakt. Deze regels kunnen wijzigen. Aan deze teksten kunnen dan ook geen rechten ontleend worden.